sobota, 30 września 2017

Krajanka z masłem orzechowym (bez glutenu i laktozy).

Absolutnie genialna kombinacja składników, dziś zostało już po tej krajance tylko wspomnienie. Być może jest nieco kaloryczna, ale zawiera tylko zdrowe składniki, więc można sobie pogrzeszyć :). 



Składniki:
250 g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzechów)
150 g płynnego miodu
25 g oleju kokosowego
175 g ugotowanej komosy ryżowej
50 g wiórków kokosowych
100 g płatków owsianych
100 g posiekanych prażonych orzeszków ziemnych (niesolonych)
25 g sezamu po posypania

Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 200 stopni i wyłóż blaszkę 26x20 cm papierem do pieczenia (ja użyłam kwadratowej blachy do brownie).
W niewielkim garnku delikatnie podgrzej masło orzechowe, olej kokosowy i miód, tak żeby wszystko można było wymieszać na gładką masę. Lekko przestudź.
W misce wymieszaj ze sobą komosę ryżową, płatki owsiane, kokos i posiekane orzeszki - całość wymieszaj i przelej do blaszki, całą miksturę dobrze dociśnij dłonią, posyp sezamem i piecz przez 20 minut, aż się lekko zarumieni.
Upieczoną krajankę studź w blaszce, pokrój na kawałki i postaraj się nie zjeść wszystkiego na raz. Smacznego!



1 komentarz: