wtorek, 30 sierpnia 2016

Muffiny czekoladowe na bazie jogurtu greckiego i bananów.

Koniecznie upieczcie te muffiny,są absolutnie pyszne, mega czekoladowe i mają w sobie kilka zdrowych składników. Piekłam je pierwszy raz podczas weekendu i dziś upiekę je znów,nigdy nie można mieć ich dość :).
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.



Składniki:
suche:
1 szklanka mąki (może być pełnoziarnista lub pszenna)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki drobinek czekoladowych
1/2 szklanki groszków czekoladowych
4 łyżki kakao
1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru

mokre:
1 duże jajko
1/2 szklanki jogurtu greckiego
1/4 szklanki roztopionego i przestudzonego oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka zgniecionych,bardzo dojrzałych bananów (3-4 banany,zależnie od wielkości)


Przygotuj blaszkę na muffiny: wysmaruj ją dokładnie masłem lub olejem w sprayu i oprósz kakao. Papilotki nie nadają się do tych muffin, ponieważ ciasto nie będzie się chciało odkleić.
W jednej misce wymieszaj ze sobą suche składniki,odejmując uprzednio 1 łyżkę mąki.
W drugiej misce dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie mokre składniki, następnie wymieszaj ze sobą zawartość obydwu misek ale tylko do połączenia się składników (to jest bardzo ważne, aby za bardzo nie wymieszać masy!!!). Rozdziel ciasto na 12 równych porcji i piecz od 20 do 28 minut w temperaturze 175 stopni. Pysznę są również na następny dzień, pod warunkiem że przetrwają tyle czasu!

Źródło przepisu



1 komentarz: