czwartek, 5 marca 2015

Ciasto z muesli

Zdrowsze i pożywne ciasto w stylu wypieków ze Szwecji. Oprócz muesli można do niego dodać drobno posiekaną, gorzką czekoladę, kokos ewentualnie szczyptę lub dwie cynamonu? Wszystko zależy od wyobraźni:). Poza tym ciasto jest super szybkie w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników.



Składniki:
175 g muesli (ja użyłam muesli z orzechami i suszonymi owocami)
150 ml półtłustego mleka
175 g mąki pszennej wymieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia
150 g cukru demerara (oryginalny przepis podaje 175 g,ale ciasto było dość słodkie po dodaniu ilości sugerowanej przeze mnie)
175 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
3 duże, rozkłócone jajka

Przygotowaie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, blaszkę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
Do miski wsyp muesli i zalej je mlekiem, odstaw na bok na czas przygotowywania masy.
Mąkę wymieszaj z cukrem, teraz dodaj masło i wyrabiaj je palcami z suchymi składnikami. Następnie dodaj jajka, muesli z mlekiem i całość dobrze i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Gotową masę przełóż do blaszki i posyp cukrem demerara, piecz przez około 45 minut (powinno odchodzić od brzegów blaszki). Upieczone ciasto należy wystudzić w blaszce.
Smacznego!

Przepis pochodzi z książki "Bake me a cake as fast as you can" Mirandy Gose Browne.



6 komentarzy:

  1. Genialne musi być to ciasto! *.*
    Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne musi być to ciasto! *.*
    Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. upiekę sobie to ciacho tylko mąkę zwykłą zamienię na mąkę kasztanową:-), wygląda mega zdrowo:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowite :)
    czy można zamiast cukru użyć miodu?
    marta

    OdpowiedzUsuń
  5. Marto,możliwe że miód jest zbyt ciężki do tego ciasta,ale zawsze możesz poeksperymentować,ewentualnie dodać odrobinę więcej mąki,żeby dobrze się upiekło,pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń