środa, 23 lipca 2014

Chlebek do urywania z pesto i parmezanem

Witajcie kochani. Dłuuuugo mnie tutaj nie było i sama nie wiem,czy wróciłam na stałe, czy to tylko tymczasowy przebłysk kuchennej pasji. Pochnonęła mnie całkowicie fotografia małych ludzi, można powiedzieć, że poświęciłam ją na rzecz jedzenia (choćby po to, żeby tyle nie wcinać).
Do rzeczy. Dawno temu obiecałam kilku osobom przepis na ten przepyszny drożdżowy chlebek, więc bardzo proszę - oto i on:




Składniki (na 1 keksówkę):
300 g mąki pszennej
6 g soli
7 g ( u mnie 1 saszetka) drożsży instant
5 g cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
180 ml letniej wody
3 - 4 łyżki zielonego lub czerwonego pesto
30 g startego Parmezanu

Wykonanie:
Wszystkie suche składniki umieść w dużej misce, wymieszaj i w środku zrób dołek. Wodę wymieszaj z oliwą i dodaj do mącznej mieszanki, wymieszaj a następnie wyrabiaj na gładkie i elastyczne ciasto (około 10 minut ręcznie/ 6 minut mikserem). Gotowe ciasto włóż do wysmarowanej oliwą miski, przykryj folią spożywczą i dostaw do wyrośnięcia (na 1 godzinę lub aż podwoi swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto wyrabiaj przez 30 sekund na desce podsypanej lekko mąką, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ciasto podziel na 12 równych części, które teraz rozwałkuj na kawałki o wymiarach 6x9 cm. Każdy kawałek posmaruj pesto, następnie ułóż uzyskane plasterki ciasta pionowo w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj znów folią i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 90 minut. Po tym czasie posyp chlebek parmezanem i piecz w temperaturze 220 stopni przez 25-35 minut. 


Smacznego!!!

Przepis pochodzi  z książki Jo Whaetley "Home Baking"

1 komentarz:

  1. Miło Cię tu znowu widzieć :) Mam nadzieję, że będziesz częściej raczyła nas pysznościami :)
    Chlebek wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń