piątek, 8 marca 2013

Bardzo łatwy kurczak w sosie słodko - kwaśnym.

Chrupiąca papryka i groszek, pyszny i soczysty kurczak w akompaniamencie smacznego sosu? To jest przepis dla Ciebie. Przygotowanie tego posiłku nie trwa dłużej niż pół godziny, a smaki są jak trzeba:). Przepis (z moją modyfikacją) pochodzi z książki "The Good Food Cook Book".



Składniki na dwie wielkie, lub trzy średnie porcje:
2 większe piersi z kurczaka
jedna biała cebula
2 czerwone papryki
puszka ananasa w kawałkach
100 g groszku cukrowego
garść posiekanych orzechów nerkowca

Na sos:
150 ml ketchupu
3 łyżki octu słodowego 
4 łyżki ciemnego, brązowego cukru
2 ząbki czosnku
Wszystkie składniki należy ze sobą dobrze wymieszać.

Przygotowanie:
piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój. Paprykę, cebulę i groszek również pokrój na większe kawałki. Na mocno rozgrzanej patelni w odrobinie oleju (łyżka powinna wystarczyć) usmaż kurczaka, dodaj cebulę i paprykę, smaż przez około 5 minut. Następnie dodaj ananas i groszek, smaż co jakiś czas mieszając przez kolejne 3 minuty (lub aż kurczak będzie gotowy), na samym końcu dodaj sos, całość podgrzewaj jeszcze chwilkę, aż sos będzie gorący. Podawaj z ryżem. Smacznego!


3 komentarze:

  1. Piękne zdjęcia pysznego i prostego obiadu, czasem tak niewiele potrzeba by coś stało się pysznie wyjątkowe:-)

    OdpowiedzUsuń