wtorek, 11 grudnia 2012

Przy gorącej herbacie...

Herbatników ciąg dalszy. Muszę przyznać, że książka "Smakowite prezenty" zauroczyła mnie do tego stopnia, że mam w planie upiec prawie każdą jedną pozycję w niej zawartą. W okresie zimowym szczególnie chętnie sięgam po ciasteczka, które można formować w przeróżne kształty, bawić się ciastem, wałkować i wykrawać, jest to dla mnie niemal tak terapeutyczne, jak wyrabianie drożdżowego ciasta.
Tym razem sięgnęłam po herbatniki z gryką, muszę przyznać, że do tej pory nawet nie byłam pewna, że mąka gryczana istnieje! Te ciastka są dość mocno kruche, mają ciekawy smak i przyjemnie się je chrupie. Idealne do zamaczania w herbacie, czy też gorącej czekoladzie, mi bardzo zasmakowały.


Na około 30 herbatników będziesz potrzebować:
180 g mąki gryczanej
100 g mąki pszennej
125 g miękkiego masła
65 g drobnego cukru
60 g cukru trzcinowego (użyłam cukru Demerara)
1 jajko
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
szczyptę soli

na posypanie - około 20 g cukru trzcinowego




Piekarnik ustaw na 180 stopni i przygotuj dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszaj ze sobą obydwie mąki, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misie utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj jajko i wsyp zawartość miski z mąką - szybko wyrabiaj ciasto. Tak przygotowane owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm i wycinaj dowolne kształty, ułóż na blaszce, posyp cukrem i piecz przez 16 - 20 minut.



Przepis z książki "Smakowite prezenty" Singrid Verbert

10 komentarzy:

  1. prześliczne ciasteczka, ta gwiazdka w środku dodaje im niesamowitego uroku :)
    można spytać skąd ma Pani taką piękną filiżankę?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szalenie mi się podobają te zdjęcia.
    Nie żeby i ciasteczkom czegoś brakowało - combo idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że 'smakowite prezenty' zauroczyły nie tylko mnie :) Dwa ostatnie zdjęcia są rewelacyjne (filiżanka i imbryczek też)!

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne fotki a ciasteczka na pewno pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. Też mam na swojej liście do wypróbowania ciasteczka z mąką gryczaną, jestem ciekawa ich smaku. Twoje wyglądają przepysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. można się rozmarzyć przy tej herbatce:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczne zdjęcia, z klimatem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają na pyszniutkie:)
    mamy chyba takie same foremki:) takie piekłam z Twojego przepisu na fińskie herbatniki, dinozaury też były, jeśli masz ochotę sprawdź jak wyszły u mnie;) na razie zamieściłam tylko dinozaury, reszta wkrótce.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Magicznych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia, dużo serdeczności i miłości w nadchodzącym Nowym Roku

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń