poniedziałek, 5 listopada 2012

Brownies z nutellą i orzechami laskowymi

Pysznie czekoladowe, mocno wilgotne w środku z chrupiącą, delikatną skórką, z odrobiną chrupkich orzechów laskowych. Te brownies przygotujesz szybko i bez użycia miksera. Będzie cudowne na poprawę humoru w te szaro - bure dni.



Składniki na blaszkę 15 na 20 cm (lub 20 na 20 cm)
125 masła
75 g kakao
175 g Nutelli
2 średnie jajka
2 żółtka
150 g cukru pudru (można odrobinę zmniejszyć ilość)
50 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
50 g posiekanych orzechów laskowych



Piekarnik ustaw na 160 stopni, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. 
W rondelku rozpuść masło, po czym dodaj kakao i Nutellę, całość dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
W średniej misce ubij delikatnie jajka (wystarczy zrobić to widelcem), dodaj cukier puder i wymieszaj do całkowitego połączenia się składników. Następnie dodaj wystudzoną miksturę czekoladową, ekstrakt z wanilii, sól, mąkę i orzechy. Całość jeszcze raz wymieszaj do połączenia się składników.
Piecz przez 20 - 25 minut. Na wierzchu powinna utworzyć się skórka, a patyczek włożony w środek nie powinien być całkowicie pokryty masą brownie, ani też kompletnie suchy. Smacznego.

{Przepis pochodzi z książki Scandilicious Baking Signe Johansen}

3 komentarze:

  1. pysznie wygląda:) mam na takie ochotę

    OdpowiedzUsuń
  2. o brownie, poprosze kawałeczek, może rozjaśni się za oknem:))) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się w całej rozciągłości - w taką pogodę brownies najlepsze pod słońcem :)

    OdpowiedzUsuń