środa, 4 lipca 2012

Makaroniki pomarańczowo - czekoladowe (Jaffa)

Ponieważ zostało mi nieco przepysznego kremu czekoladowego, którym wykańczałam malinowe babeczki na 30 urodziny kolegi, oraz trafił mi się wczoraj samotny wieczór, postanowiłam spożytkować te dwa elementy na stworzenie czegoś smacznego. Zapraszam więc na makaroniki w stylu znanych w UK ciasteczek Jaffa (w Polsce, tradycyjnych Delicji).



Składniki:
125 g mielonych migdałów
150 g cukru pudru
100 g drobnego cukru do wypieków
100 g białka (najlepiej uprzednio wyszuszonego)
2 łyżeczki drobno otartej skórki z cytryny
barwnik spożywczy w żelu lub proszku





Wykonanie:
Do miski przesiej migdały i cukier puder, po czym dokładnie je ze sobą wymieszaj. W drugiej misie ubij białka, gdy będą niemal sztywne, dodawaj stopniowo (po około 25 g) cukier, ubij białka z cukrem na sztywną i błyszczącą masę, na końcu dodaj barwnik z żelu, wymieszaj.
Do ubitych białek stopniowo dodawaj mieszankę cukru pudru i migdałów oraz skórkę z pomarańczy. Całość mieszaj dużą, metalową łyżką do momentu, gdy masa będzie opadała z łyżki w formie "wstążki", bardzo ważne jest, żeby masy nie wymieszać za bardzo, wtedy makaroniki zakończą się jedną wielką katastrofą (rozleją się na blaszce).
Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia krążki o średnicy 2.5 cm,  w co najmniej 3 cm odstępach. Tak przygotowane makaroniki odstaw na około godzinę do wysuszenia (po tym czasie makaronik dotknięty opuszkiem palca nie powinien się kleić).
Makaroniki piecz w temperaturze 160 stopni przez 10 - 15 minut.



Krem czekoladowy:
100 g gorzkiej czekolady 
50 g mlecznej czekolady
2 łyżki miękkiego masła
30 ml słodkiej śmietanki (powyżej 30% zawartości tłuszczu)
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przelej do misy miksera i poczekaj aż nieco przestygnie (około 15 minut), dodaj resztę składników i wszystko dokładnie wymieszaj mikserem na gładki krem, przedkładaj masą wystudzone makaroniki. Gotowe!



5 komentarzy: