czwartek, 10 maja 2012

Płaski chlebek czosnkowy z bazylią

Obiecałam pewnej miłej osobie przepis na tę przekąskę pysznie maślaną i czosnkową, więc niniejszym realizuję zamówienie. Chlebek pasuje do każdej sałatki i będzie świetnym uzupełnieniem letniego stołu w ogródku, pełnego szaszłyków z grilla (na przykład:).



Składniki na 3 średnie chlebki
500 g mąki pszennej o wysokiej zawartości glutenu (lub zwykłej pszennej)
325 ml letniej wody
pół łyżki soli
pół łyżki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
7 g suchych drożdży ("fast action")

Do miski wlewamy wodę, oliwę, wsypujemy drożdże, cukier i sól, mieszamy. Do dużej misy wsypujemy mąkę, zalewamy ją przygotowanym roztworem, mieszamy wszystko dużą łyżką, po czym przez około 10 minut wyrabiamy ciasto (jeśli robimy to ręcznie). Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem misy, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 równe części, wyrabiamy każdą przez minutę i rozwałkowujemy na grubość około 1 - 1.5 cm. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, ostrym nożem nacinamy wzdłuż tworząc pasy szerokie na ok.2 cm i znów odstawiamy do wyrośnięcia, na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni i przygotowujemy masło czosnkowe.
Chlebki pieczemy przez około 8  - 10 minut, aż się zarumienią.

Potrzebujemy:
150 g masła
3 ząbki czosnku
pieprz do smaku
świeże liście bazylii

Drobno posiekany czosnek smażymy przez około 2 minuty na odrobinie masła, po czym dodajemy resztę tłuszczu, czekając aż się całkowicie rozpuści. Następnie przyprawiamy pieprzem i wrzucamy rozdrobnione listki bazylii. 
Upieczony, gorący chlebek smarujemy przygotowanym masłem przy pomocy pędzelka, podajemy na ciepło.


4 komentarze:

  1. Nawet nie licze ze to powtorze ale serdecznosci za przepis, poruszyl mi kubki smakowe na sam widok - przepysznie wyglada i az pachnie ze zdjecia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie doskonałe :D

    OdpowiedzUsuń