środa, 30 maja 2012

Lekkie placuszki z serkiem ricotta i łososiem

Dziś dla odmiany, nic słodkiego. Kiedy ostatnio zobaczyłam piękne zdjęcia pełnoziarnistych placków z łososiem, które pokazała Beata Lipov w Lawendowym Domu od kuchni, natychmiast zapragnęłam swoich, na swoim stole i przede wszystkim, w swoim podniebieniu:). Los tak chciał, że w lodówce miałam opakowanie serka ricotta, który musiałam szybko wykorzystać, więc swoje placki przygotowałam według przepisu Nigelli. Nie byłam do końca pewna, czy pikantna wersja tych ciastek z patelni też się sprawdzi, ale...kto ma ochotę, z pewnością się przekona, placuszki są znakomite, lekkie i jednocześnie sycące.



Składniki:
250 g serka ricotta
125 ml mleka
2 duże jajka
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki oleju do smażenia


Dodatki:
200 g wędzonego łososia
pół ogórka (pokrojony w kostkę)
pomidor (pokrojony w kostkę)
na sos: 3 łyżeczki majonezu, 4 łyżeczki jogurtu naturalnego, pół łyżeczki musztardy, odrobina ketchupu, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku (wszystkie składniki ze sobą wymieszaj najlepiej w podanej kolejności)





Żółtka oddziel od białek. W misce wymieszaj dokładnie rocottę, mleko i żółtka. Do tej masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i delikatnie (ale dokładnie) wymieszaj. W osobnej misie ubij pianę z białek i wymieszaj ją ostrożnie z resztą masy, która powinna być ostatecznie gładka. Na patelni rozgrzej dobrze olej i nakładaj łyżką ciasto, smaż z każdej strony przez około minutę.

Na gotowe placuszki nakładaj sos, łososia, ogórka z pomidorem, udekoruj i smacznego!
Placuszki najlepsze są na ciepło, polecam z owocami jak najbardziej!




6 komentarzy:

  1. Pysznie podane, chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie podane i do tego takie apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie już nie długo wakacje to zrobię taki deserek sama w domu

    Przynajmniej spróbuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmmmniam!!! Zrobiłam wczoraj z mężem na szybką i lekką kolację.
    Coś niesamowitego jaka pychota! A jak zapycha, po trzech miałam dość (czego nie może powiedzieć mąż:)))
    Polecam serdecznie cudowna mieszanina smaków, łosoś z sosem i ogórkiem rozkosz!
    Do ciasta dodaliśmy zioła, placuszki były bardziej wyraziste.
    Palce lizać! jeszcze nie raz wrócimy do tej przekąski!
    Pozdrawiamy Kasia i Tomek

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasiu,Tomku-bardzo się cieszę,że placuszki wam smakowały i dziękuję za przypomnienie,wiem co dziś zrobię na obiad!:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń