czwartek, 10 maja 2012

Babeczki z masłem orzechowym i czekoladowym kremem z Primrose Bakery

Zakochana w smaku babeczek, o których pisałam w poprzednim poście, postanowiłam niezwłocznie odtworzyć smaki i mieć namiastkę małej londyńskiej kawiarenki w swoim domu, do czego i was zachęcam. Przepis pochodzi z książki "Cupcakes from the Primrose Bakery" (przepis na krem z drugiej książki tejże piekarenki).





Składniki na 12 babeczek:
75 g miękkiego masła
130 g gładkiego masła orzechowego
190 g ciemnego brązowego cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka dobrej jakości ekstraktu z wanilii
120 g przesianej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
60 ml mleka




Piekarnik ustaw na 170 stopni i przygotuj formę do babeczek wyłożoną papierkami.
Przy pomocy miksera utrzyj masło, masło orzechowe i cukier na lekką i puszystą masę. Dodaj po jednym jajku i dokładnie zmiksuj, po czym dodaj ekstrakt z wanilii.
W osobnym naczyniu przygotuj przesianą mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania, dodawaj na przemian mąkę i mleko (w trzech partiach). Gotową masę nakładaj do przygotowanych foremek wypełniając do 2/3 wysokości. Piecz przez około 15 minut (do suchego patyczka).

Krem czekoladowy
150 g dobrej jakości mlecznej czekolady 
30 ml tłustej śmietanki (tłusta - w UK double cream - 48% tłuszczu, kupcie najbardziej tłustą dostępną:))
2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i wlej do miski, odstaw do ostygnięcia. Gdy czekolada będzie już chłodna, dodaj masło, śmietankę, ekstrakt z wanilii i utrzyj porządnie ręcznym mikserem elektrycznym, masa powinna być w miarę zwarta, jeśli jest zbyt rzadka, można ją włożyć do lodówki na pół godziny, a po tym czasie jeszcze raz rozmiksować. Nakładaj około łyżeczkę kremu na każdą babeczkę, udekoruj dowolnie. Polecam są pyszne!


1 komentarz: