środa, 28 marca 2012

Drożdżowe rogaliki z powidłami

Zapraszam dziś serdecznie na wspaniałe drożdżowo - kruche rogaliki według przepisu mojej teściowej. Przepis jest łatwy, nie wymaga zbyt wielu składników, a te małe "półksiężyce" cieszą mnie niezmiennie już od kilku lat. 


Składniki (na 32 średniej wielkości rogaliki):
500 g mąki
1 kostka zimnego masła
1 jajko
2 łyżki cukru
50 g drożdży (w temperaturze pokojowej)
125 ml gęstej śmietany (również w temperaturze pokojowej)
słoiczek powideł lub marmolady (u mnie powidła śliwkowe, unikajcie tutaj dżemu, z pewnością wypłynie z rogalików)
1 jajko wymieszane z odrobiną mleka do posmarowania
cukier puder do posypania





W średniej miseczce wymieszaj drożdże z cukrem, dodaj śmietanę i jajko.
Do większej misy (lub na stolnicę) wsyp mąkę i dodaj do niej posiekane masło, wyrabiaj palcami aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Teraz drożdżową miksturę wymieszaj z mąką i kilka minut wyrabiaj ciasto, po czym odstaw je aby odpoczęło, uprzednio przykrywszy czystą ściereczką. 
Ciasto podziel na 4 równe części, z każdej uformuj kulę i rozwałkuj na grubość około 2 - 3 mm. Placek podziel na 8 równych części, na każdą część nałóż małą łyżeczkę powideł i zawiń w rogalik, przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. 


Nie upieczone rogaliki posmaruj jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut (aż będą rumiane). Przestudź i posyp cukrem pudrem. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. chciałabym jutro takie na śniadanie :)
    Szana,
    zapraszam do siebie,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. rogaliki mojego dzieciństwa, mama robi najlepsze, pyszna są jeszcze ciepłe z piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie wspaniale wygladaja! Az chcialoby sie siegnac po jednego...

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe;) Na śniadanie w sam raz i nie tylko;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie :) Smak dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  6. hej iza pozdrawiam i chcę ci powiedzieć że moja mama robi takie same

    OdpowiedzUsuń