wtorek, 24 stycznia 2012

Flapjack z orzechami laskowymi i kawałkami czekolady

Już od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie upieczenie domowego flapjacka, teraz żałuję, że tak długo zwlekałam! Tę owsianą, pyszną krajankę robi się niezmiernie łatwo, szybko i nie jestem w stanie jej odmówić dzieciom, nawet w większych ilościach (sobie też:)).





Składniki:
115 g masła
200 g płatków owsianych
55 g prażonych i posiekanych orzechów laskowych
55 g mąki
85 g cukru muscovado (ja użyłam cukru demerara)
2 łyżki golden syropu
55 g posiekanej czekolady

Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową blaszkę (23 na 23 cm).
W misce mieszamy razem płatki, mąkę i orzechy. W garnku rozpuszczamy masło z cukrem i golden syropem (na wolnym ogniu, mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru).
Zdejmujemy z ognia, dodajemy mieszankę z płatkami owsianymi, wszystko dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy czekoladę. Przekładamy miksturę na blaszkę, wygładzamy (ja wyrównywałam i dociskałam dłonią) i pieczemy przez 20 - 25 minut (aż się zarumieni). Im dłużej pieczemy taką krajankę, tym będzie on bardziej chrupiąca. Flapjack musi być całkowicie wystudzony, wtedy łatwo go pokroić i wyjąć z formy. Smacznego!


Przepis pochodzi z książki "1001 cupcakes, cookies and other tempting treats".

8 komentarzy:

  1. jak one apetycznie wyglądają! muscovado mam w domu więc może sie skuszę na obie wersje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wyglądają;) Aż chce się porwać i zjeść;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbialm krajanki! Takie proste i bezpretensjonalne, a takie pyszne :) Piekne zdjecia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Maggie,masz rację,są pyszne!DarkANGELiko,zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś dla mnie! Zabrałbym do szkoły. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. aaa! takie rzeczy uwielbiam!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają jak idealny dodatek do kawy

    OdpowiedzUsuń