sobota, 1 października 2011

Owsiane ciasteczka z orzechami i czekoladą

Bywa tak, że kilogramów przybywa, a zjadłoby się coś słodkiego. Dziś postanowiłam upiec wersję "light" tych ciasteczek i muszę przyznać, że były nawet lepsze, niż te upieczone według oryginalnego przepisu. Zachęcam, ciasteczka będą też zdrowszą opcją dla naszych maluchów.



Składniki:
100 g miękkiego masła
60 g fruktozy
175 g płatków owsianych (mocno rozdrobnionych w blenderze)
1 jajko
szczypta soli
75 g drobno posiekanych orzechów laskowych
100 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao minimum 70%)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
czubata łyżka mąki

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko i szczyptę soli, cały czas miksując. Do masy stopniowo dodajemy płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i na końcu drobno posiekaną czekoladę. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia i formujemy z niego wałek (mniej więcej, bo masa będzie lepka i trudna do formowania), zawijamy i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto kroimy na równe plastry o grubości centymetra i układamy na wyścielonej papierem do pieczenia blaszce, formujemy ciasteczka. Pieczemy 8 - 10 minut w temperaturze 190 stopni.


6 komentarzy:

  1. piekne zdjecia, a ciasteczka to bym chetnie schrupala:)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł, można jesc bez (no prawie) wyrzutów sumienia, a wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. apetyczne ciasteczka ... do schrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasteczka uwielbiam:)
    Tylko nie rozdrabniam płatków i dodaję bakalie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. allle pycha !!!! koniecznie musze je zrobic

    OdpowiedzUsuń