sobota, 8 października 2011

Ciasto jabłkowo - borówkowe z Primerose Bakery

Kiedy tylko zobaczyłam zdjęcie tego ciasta w książce z przepisami Marthy Swift i Lisy Thomas, wiedziałam, że muszę je upiec. Wyglądało na niezmiernie fotogeniczne! Samo ciasto jest smaczne, ale bez szału, zdecydowanie bardziej wolę placek drożdżowy z jabłkami:). Pozatym dziś piekarnik spłatał mi figla i wypiek nieco zbyt mocno zarumienił się od spodu, ale udało się go ocalić.
Przepis (z moją niewielką modyfikacją) pochodzi z książki - The Primerose Bakery Book.

Składniki:
125 g zimnego, posiekanego masła
225 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
160 g drobnego cukru
2 duże jajka
2 jabłka
125 g borówek amerykańskich
2 łyżki dżemu z moreli





Piekarnik ustawiamy na 190 stopni (bez termoobiegu). Natłuszczamy prostokątną, podłużną blaszkę (23 na 13 cm) i wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy na cieńkie plasterki.
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i masło i wyrabiamy aż do momentu osiągnięcia konsystencji kruszonki. Teraz dodajemy cukier i jajka i mieszamy tak długo, aż masa będzie gładka.
Połowę ciasta wykładamy na blaszkę łyżką, obsypujemy tę część połową owoców i nakładamy drugą warstwę masy i ponownie owoce. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 - 60 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto smarujemy z góry wcześniej podgrzanym dżemem (wystarczy 30 sekund w mikrofalówce) i ciasto gotowe. Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda. Bardzo smacznie, a do tego jest proste do wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko!
    Myślę,że trochę kokietujesz.
    Placek z jabłkami ma swój urok,ale to ciasto też.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno pyszne:) Chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale! Chyba nie będę miała innego wyjścia, jak tylko je upiec!

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie wygląda :), częstuję się

    OdpowiedzUsuń
  6. Niezwykle fotogeniczne;),osobiście,również wolę puszystą drożdżówkę,ale takie ciacha też maja swój urok;),pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciężko uwierzyć w to, że smak bez szału bo zdjęcia zdecydowanie temu przeczą.

    OdpowiedzUsuń
  8. Koniecznie muszę powtórzyć ten sukces!:) Dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  9. dziękuję wam za komentarze!i czekam na wasze wersje ciasta:)

    OdpowiedzUsuń