sobota, 3 września 2011

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Uwielbiam drożdże i wszystko co drożdżowe, ciasto robi się łatwo i szybko, zawsze mi wychodzi, daje wiele możliwości i świetnie smakuje. Dziś miałam imieminy, z tej okazji zrobiłam na szybko drożdżówki.



Do zrobienia drożdżówek potrzebujemy:
300 g mąki pszennej
300 g mąki pełnoziarnistej (można dać tylko 600g pszennej)
2 jajka
1/4 kostki masła
50 g drożdży
pół szklanki cukru
szklankę ciepłego mleka
1 rozbełtane jajo do posmarowania

Na kruszonkę:
200 g mąki
100 g masła
100 g cukru


Przygotowujemy zaczyn wg tych wskazówek. Do dużej miski wsypujemy mąkę. W osobnym naczyniu robimy kogel mogel z jajek i cukru, następnie przelewamy go do miski z mąką i mieszamy. W międzyczasie topimy w rondelku masło. Do mąki, jaj i cukru wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy masę. Następnie dodajemy drożdżowy zaczyn, mieszamy ciasto i na koniec wlewamy roztopione masło, cały czas wyrabiamy miksturę. Jeśli masa jest zbyt klejąca, należy dodać mąki, tyle żeby powstało sprężyste i elastyczne ciasto. Jeśli masa drożdżowa jest już dobrze wyrobiona, miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 12 równych części, z których forumujemy bułki. Okrągłe placki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i znów odstawiamy na chwilę pod przykryciem. W międzyczasie myjemy i kroimy owoce (ja użyłam truskawek ale mogą to być jagody, porzeczki, starte jabłka itp.) i przygotowujemy kruszonkę:
do średniej miski wsypujemy mąkę i cukier, w rondelku topimy masło, stopione masło przelewamy do miski i mieszamy wszystko łyżką, a później wyrabiamy palcami kruszonkę.
Wracamy do bułeczek. Kiedy nieco podrosły, spodem szklanki robimy w nich wgłębienie. Następnie każdą drożdżówkę smarujemy jajkiem, do wgłębień nakładamy owoce i posypujemy całość kruszonką. Gotowe wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 15-20 minut. Niebo w gębie!

A dla koleżanek na deser przygotowałam babeczki jagodowe z kremem serowo - jagodowym, niestety muszę dopracować przepis, ponieważ w oryginale jest za dużo cukru, jak już go poprawię, to chętnie się z wami podzielę:).



4 komentarze:

  1. Takie drożdżówki to coś, na co zawsze mam ochotę. uwielbiam też dodatek mąki pełnoziarnistej do wypieków. Po prostu cudo :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pyszności przygotowałaś! najlepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Częstuję się babeczką bo są cudne :) i drożdżówkę też porywam jedną :)))))

    OdpowiedzUsuń