środa, 24 sierpnia 2011

Razowe muffinki z jeżynami

Ostatnio większość wolnego czasu spędzam poszukiwaniu przepisów na wypieki z mąki razowej. Po pierwsze zdrowiej, po drugie - dietetycznie, po trzecie - równie smacznie. Dziś, kiedy dzieci drzemały, upiekłam szybko na próbę babeczki z jeżynami. Muffinki są słodkie, smaczne i robi się je niezmiernie szybko. Dla mnie dodatkowym atutem jest brak konieczności łączenia składników za pomocą miksera, który mógłby obudzić moje małe rozrabiaki.


Składniki:
100 gram brązowego cukru
5 łyżek stopionego masła
1 jajo
170 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
160 g mąki pełnoziarnistej
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
szklanka jeżyn



Cukier należy połączyć z masłem, następnie dodać jajko i wymieszać tak, żeby jajko połączyło się z resztą masy. Następnie dodajemy jogurt i sok z cytryny - mieszamy. W osobnej miseczce zmieszać ze sobą mąkę, sól i sodę, następnie suche składniki wsypać stopniowo do mokrych, cały czas mieszając. Na koniec dodać jeżyny i delikatnie wymieszać łyżką, ciasto przełożyć do papilotek (polecam silikonowe), posypać dodatkowo cukrem i piec w 170 stopniach przez około 30 minut. I tyle, można się teraz zajadać pysznymi i pożywnymi babeczkami:).


3 komentarze:

  1. Ładnie wyglądają i pewnie pysznie smakują! A jeżyn to jeszcze nie jadłam w tym roku hmm...:) Ja też ostatnio lubię eksperymentować z różnymi rodzajami mąk. I powiem ci że coraz rzadziej używam zwykłej pszennej,wypieki zawsze wychodzą, no i są zdrowsze. Pozdrawiam
    Pani Kanka

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczenie z razowej mąki uzależnia ;) A muffiny prezentują się wspaniale!

    OdpowiedzUsuń